gefeliciTAART.nl - Black Friday

Op vakantie met de auto? Dit zijn 9x de leukste spelletjes voor de achterbank. Gratis spelletjes voor onderweg zijn een must als er een autovakantie op de planning staat. Tips voor spelletjes die je gewoon zo kunt spelen onderweg zonder tablet, telefoon of iets anders.

 

Autovakantie met kinderen

Of je nu een trip van 2 uurtjes voor de boeg hebt of de auto pakt om naar Spanje te rijden, een autovakantie met kinderen kan een hele uitdaging zijn. Sommige ouders kiezen er niet voor niets voor om in de avond en nacht te rijden als hun kroost slaapt. Toch kun je met een goede voorbereiding ook gewoon overdag naar de plaats van bestemming rijden. Zorg er dan wel voor dat je genoeg vermaak hebt voor onderweg.

9x De leukste spelletjes voor de achterbank

Als je met de auto op weg gaat heb je waarschijnlijk al genoeg spullen in de auto. Voor het vermaken van kinderen heb je niet per se extra spullen nodig. Ook is een telefoon, laptop of tablet niet nodig. Hieronder vind je 9 leuke spelletjes voor onderweg die niets kosten en waarvoor je niets nodig hebt.

 

1. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Wie kent dit leuke spel niet? Ik zie, ik zie wat jij niet ziet kunnen kinderen al op jonge leeftijd spelen. Zorg er wel voor dat de kinderen iets kiezen wat een ander ook daadwerkelijk kan zien. Een langsrijdende auto zie je even, een auto die de hele tijd voor je rijdt zie je langer. Dit spel kun je spelen met 2 kinderen, maar ook met meer. Ook leuk voor oudere kinderen.

 

2. Letterspelletjes

Een leuk spel voor de wat oudere kinderen die kunnen lezen en schrijven. Je kunt verschillende letterspelletjes spelen:

  • Noem een letter en laat de kinderen om de beurt een land, stad of een reisbenodigheid noemen wat begint met deze letter
  • Kijk naar een nummerplaat en maak van de letters woorden die eventueel een zin vormen (ook al slaat deze helemal nergens op, wat het juist weer hilarisch maakt)
  • Noem een woord en laat de volgende die aan de beurt is een woord noemen dat begint met de laatste letter van het woord dat je genoemd hebt. Dus: zeg jij kippenhok, dan moet het volgende woord met een ‘k’ beginnen
  • Neem een woord in gedachten, maar noem alleen de medeklinkers van dit woord, zonder de klinkers. Laat de kinderen om de beurt raden welk woord je in gedachten hebt

 

3. Ik ga op vakantie en ik neem mee

Een toepasselijker spel dan: ‘Ik ga op reis en ik neem mee’ is er niet. Iemand in de auto begint met deze zin en vult aan met een reisproduct. Bijvoorbeeld: ik ga op vakantie en ik neem mee een koffer. De volgende herhaalt de zin compleet en vult aan met een nieuw woord. Dit wordt dan: ik ga op vakantie en ik neem mee een koffer en een slapzak.

De bedoeling is om elke keer te herhalen en aan te vullen. Degene die een woord vergeet ligt eruit. Wie van de kinderen kan het beste onthouden en wint het spel?

4. Wie of wat ben ik?

Een heel leuk spel voor onderweg is: ‘Wie of wat ben ik?’ Eén iemand neemt een persoon, dier of voorwerp in zijn gedachten. De rest moet om de beurt vragen stellen om te achterhalen wie of wat diegene is. De vragen mogen alleen met ja en nee beantwoord worden. Dit kan een heel grappig spel worden, want kinderen kunnen met hele verrassende dingen komen.

 

5. Wat zou je doen als…?

Stel je voor dat je op een ochtend wakker wordt, maar dan niet als jezelf. Wat zou je doen als… je opeens een hond bent? Of wakker wordt als je superheld? Of ineens wakker wordt in een ander land waar je nog nooit bent geweest? Een leuk spel dat ook met jonge kinderen gespeeld kan worden.

 

6. Geen ja, nee of eh zeggen

Dit spel voor onderweg is leuk voor jong en oud. Zelfs tieners kunnen dit spelletje waarderen. Wijs om te beginnen iemand aan die een spervuur van vragen moet gaan beantwoorden. De bedoeling is dat iedereen om de beurt een vraag stelt, maar dat de persoon in kwestie niet met: ‘ja,nee’ of ‘eh’ mag antwoorden. En dat is dus veel lastiger dan het lijkt. Want nu moet je heel goed over je antwoord nadenken.

Maar pas op: je mag niet te lang nadenken, anders is je beurt over en heb je verloren.

 

7. Liedjes raden

Eveneens een leuk spel voor jong en oud als de verveling toeslaat tijdens een lange autorit. Zing één regel van een liedje en laat de kinderen aanvullen. Degene die als eerste twee regels correct aan heeft gevuld is winnaar en mag de volgende ronde doen. Heo ouder de kinderen hoe meer keuze aan verschillende liedjes in verschillende talen je hebt. Voor kleintjes zijn kinderliedjes perfect.

 

8. Papier, steen, schaar

Wie kent het leuke spel papier, steen en schaar (paper, rock, scissors in het Engels) niet? Meer dan een hand heb je niet nodig. Maak een vuist en beweeg deze op en neer, terwijl gezegd wordt: papier, steen en schaar. Aan het einde beeld je met je hand één van deze drie voorwerpen uit. Een vlakke hand is papier, een vuist is steen en een schaar maak je door middel van een V teken. De winnaar wordt bepaald door aan te geven wie ‘sterker’ is. Schaar vernietigd papier, papier bedekt de steen, steen maakt de schaar bot.

 

9. Lachen verboden

Hoe goed kan je kind zijn lach inhouden? Je gaat het zin met dit spel. De bedoeling is dat één persoon aangewezen wordt die niet mag lachen (ook niet glimlachen). De rest in de auto moet van alles en nog wat proberen om de persoon in kwestie aan het lachen te maken, zonder diegene aan te raken. Vertel een mop, trek een gekke bek of maak grappige geluiden. Zet een timer aan om te kijken wie het uiteindelijk het langste volhoudt om niet in lachen uit te barsten (of stiekem te glimlachen).

 

Nog meer tips nodig voor vermaak onderweg en een goede planning met kinderen voor de autovakantie? Lees dan snel hier verder en ontdek tips die een autovakantie met kinderen aangenaam maakt.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelWelke echo’s krijg je tijdens de zwangerschap?
Volgend artikelDeze 10 dingen moet je nooit doen in je opvoeding omdat ze gevaarlijk zijn voor je kind

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in