gefeliciTAART.nl - Black Friday

Of je nu hulpouder, schooljuf of directeur bent, niets zo leuk als het organiseren van een schoolreisje. Er komt natuurlijk wel heel wat bij kijken. Kun je wel wat tips en inspiratie gebruiken? Lees snel verder, want zo organiseer je het perfecte schooluitje.

 

Waarom een schoolreis organiseren?

Veel scholen kiezen ervoor om het schooljaar af te sluiten met een leuk schoolreisje. Ook op andere momenten kunnen schooluitjes georganiseerd worden. Denk daarbij aan het schoolkamp in groep 8 of een educatief tripje om de lesstof te ondersteunen.

 

Wie organiseert een schooluitje?

Omdat er bij de organisatie heel wat komt kijken, organiseert niet alleen de school het uitje. De school doet dit in samenwerking met ouders/voogden, de juf of meester en natuurlijk de directie. Vaak zijn deze mensen ondergebracht in de schoolreiscommissie.

 

Zo organiseer je het perfecte schooluitje

Voordat je aan het daadwerkelijke schoolkamp of de schoolreis kunt beginnen moet er heel wat geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan het bedrukken van een drinkfles met eigen logo om broodtrommels en bijbehorende drinkflessen niet kwijt te raken. Ook ideaal om de eigen leerlingen te herkennen, vooral als ouders meegaan als begeleiders. Daarnaast moet je met onderstaande punten rekening houden:

Zo organiseer je het perfecte schooluitje 1

1. Doel van het schooluitje

Voordat je op reis gaat moet duidelijk zijn wat het doel is. Is het een leuke afsluiter van het schooljaar? Is het een educatief uitje? Of is het een combinatie van beide?

 

2. Leeftijd van de kinderen

Sommige scholen kiezen ervoor om met de hele school een uitstapje te maken, andere scholen splitsen dit op aan de hand van de leeftijd. Afhankelijk van de bestemming kun je voor één of meerdere bestemmingen kiezen. Houd daarbij rekening met de leeftijden en interesses van de kinderen. Een pretpark is voor jonge kinderen alleen leuk als er voldoende te zien en te doen is voor deze leeftijdsklasse. Andersom heeft een achtste- groeper weinig aan een indoor speeltuin.

 

3. Zoek een leuke bestemming

Als je eenmaal een idee hebt wat het doel is en wie er allemaal meegaan, kun je op zoek naar leuke bestemmingen. Dat kan variëren van een dierentuin tot museum of van een pretpark tot een camping waar de kinderen een paar dagen en nachten verblijven.

 

4. Vervoer regelen

Hoe meer kinderen er meegaan, hoe groter het vervoer moet zijn. Is het haalbaar dat een paar ouders ingezet worden die leerlingen vervoeren? Of is de klas te groot en moet er een bus gehuurd worden? Kijk goed naar de verschillende aanbieders, vergelijk prijzen en kijk of de bus in de gewenste periode beschikbaar is.

 

5. Budget opstellen

Dan is het tijd om naar het budget te kijken. Houd hierbij rekening met eventuele kortingen die voor scholen gelden, maar ook met andere zaken. Voor de kleinsten is het handig om bijvoorbeeld een rugtasjes met logo te bestellen om de kans op kwijtraken te verkleinen. Als de kinderen eten en drinken krijgen dan moet je dat ook meenemen in het budget. Tel alle kosten bij elkaar op en deel dit door het aantal leerlingen (en eventueel begeleiders). Is dit budget haalbaar voor alle leerlingen? Of moet je kijken naar extra manieren om geld op te halen, zodat alle leerlingen mee kunnen doen met het schooluitje.

Zo organiseer je het perfecte schooluitje 2

6. Voldoende begeleiding

Zorg dat je voldoende begeleiding hebt. Kinderen kunnen tijdens een schoolreisje extra druk zijn, omdat het een spannende activiteit is. Daarbij kun je niet genoeg ogen en oren hebben. Begin dus op tijd met het werven van ouders die je op de dag van het uitje kunnen helpen.

 

7. Informeer ouders op tijd

Veel ouders hebben een druk leven en moeten het ruim van tevoren weten als er een schoolkamp op de planning staat. Je kunt de ouders een indicatie geven van de ouderbijdrage, het doel van het uitje en natuurlijk details wat er van de ouders zelf verwacht wordt. Hoe lang duurt het schoolreisje, wat moet mee en wat mag absoluut niet mee (geld!). Zowel de ouders als kinderen moeten ruim op tijd op de hoogte zijn van alles.

 

8. Draag herkenbare kleding

Voor ouders en begeleiders is het handig om herkenbare kleding te dragen. Op die manier kunnen leerlingen makkelijk en snel een aanspreekpunt vinden. Maak dit ook duidelijk aan de kinderen, zodat ze altijd weten wie ze wel en niet aan kunnen spreken.

 

Als je rekening houdt met bovenstaande tips staat niets een succesvolle schoolreis in de weg.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelPaper Duck nieuwste TikTok rage voor kinderen
Volgend artikelTips om tientallen euro’s te besparen op je verzekeringen

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in