gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een vakantie is natuurlijk leuk en aardig, maar voor je kind betekent dit omschakelen. Dat geldt zeker ook voor slapen. Slapen op vakantie wordt met deze tips en trucs een succes. Het laatste dat je namelijk wil is dat jij niet uitrust tijdens je vakantie.

 

Slapen op vakantie met kinderen

Waarschijnlijk kijk jij reikhalzend uit naar je volgende vakantie. Jij wilt tot rust komen, even in een andere omgeving zijn en leuke dingen ondernemen. Voor je kind betekent een vakantie echter weggaan uit de vertrouwde omgeving en allemaal nieuwe indrukken opdoen. Jullie zijn veel buiten, je kind is nog actiever en als klap op de vuurpijl is de kans groot dat het ook nog eens veel warmer is als normaal. Als er dan ook nog sprake is van tijdsverschil, dan kan dit grote impact hebben op de slaap van je kind.

Tijd om je hierop voor te bereiden, want jij wilt optimaal genieten. Met onderstaande tips en trucs wordt slapen op vakantie een succes.

 

Slapen op vakantie wordt met deze tips en trucs een succes

Sommige kinderen zijn heel makkelijk wat slapen betreft, het gros van de kinderen heeft echter problemen met slapen. Dat terwijl slapen voor kinderen zo belangrijk is.

 

Baby op vakantie: zo slaapt je baby wel goed

Voor een baby is een vertrouwde omgeving de sleutel tot goed slapen. Helaas is dat juist hetgeen ontbreekt tijdens de vakantie. Zorg daarom dat je kind wel iets heeft dat vertrouwd aanvoelt om het slapen te vergemakkelijken. Denk daarbij aan een knuffel, een doekje, speeldoosje of desnoods een gedragen T-shirt van jou.

Het kan ook helpen om een campingbedje mee te nemen mocht je met kinderen gaan kamperen. Of laat je kind slapen in de buggy met slaapstand. Dit kun je thuis al een aantal keer oefenen, zodat het voor je baby al vertrouwder aanvoelt.

Mocht niets helpen? Laat de baby dan bij je slapen, jij bent immers het meest vertrouwd. Ook kan het helpen om je kind in een draagzak of draagdoek dicht bij je te hebben. Lukt het slapen echt niet? Een blokje om met de auto of buggy wil vaak wel helpen.

Overigens hoef je je over slaaptekort geen zorgen te maken. Een baby slaapt eigenlijk altijd meer dan voldoende.

 

Peuter op vakantie: nieuw slaapritueel

Een peuter doet al snel veel indrukken op als hij of zij buiten het eigen huis is. Een vakantie is nog spannender! Daarom is het middagdutje een must wil je niet dat je kind oververmoeid raakt. Als je kind eenmaal oververmoeid is wordt slapen namelijk nog moeilijker. Heeft je kind de mogelijkheid om in de avond op tijd naar bed te gaan? En slaapt je kind thuis ook niet meer tussen de middag? Dan kun je het middagdutje natuurlijk overslaan.

Wat het slaapritueel betreft moet je rekening houden met meerdere factoren. Blijf je langere tijd van huis weg (omdat je meerdere weken op de camping staat)? Of is het een kortdurende vakantie? Als je vakantie langer duurt kun je sowieso hetzelfde bedritueel aanhouden als thuis. Dat maakt het voor je peuter vertrouwd. Dus: douchen, tanden poetsen, voorlezen voor het slapen gaan en dan hup naar dromenland.

Bij een korte vakantie moet je je een beetje flexibel opstellen wat het slaapritueel betreft. Leg er vooral niet te veel druk op, ook niet wat de tijd betreft. Let goed op het gedrag en de behoeftes van je peuter en speel hierop in. Houd ook rekening met het weer: als het erg warm is, is het prettig om net iets later naar bed te gaan, als de temperatuur iets afgekoeld is.

Slapen op vakantie wordt met deze tips en trucs een succes middagdutje

 

Tips kleuter slapen op vakantie

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer hij of zij meekrijgt van het spannende van op vakantie gaan. Een nieuwe omgeving, heel veel nieuwe indrukken, het is nogal wat voor een kleuter. Voor kleuters is het vooral belangrijk dat je je flexibel opstelt wat slapen betreft. Grote kans dat je kind na een dagje spelen in de buitenlucht, nieuwe vriendjes maken of een dagje op stap zijn vanzelf aangeeft dat het tijd is om te slapen.

Mocht je kind dit niet aangeven, dan is het jouw taak om te kijken of je kind naar bed moet. Let daarbij niet zozeer op de tijd, maar vooral op het gedrag van je kind. Trekt je kind het echt niet meer? Dan kan een middagdutje uitkomst bieden. Mocht je kleuter zich hiertegen verzetten? Dan kun je hem of haar uitleggen dat het daarvoor in de avond langer op mag blijven. Voor veel kinderen is dat een leuk vooruitzicht!

 

Slapen op vakantie: slaaptips voor kinderen

Over het algemeen geldt dat een vakantie ook voor kinderen een tijd is dat afgeweken mag worden van de regels die thuis gelden. Dat geldt dus ook voor het slapen gaan. Afhankelijk van de leeftijd kun je je kind gerust wat langer op laten blijven tijdens de vakantie. Grote kans dat je kind niet alleen langer op blijft, maar in de ochtend ook langer blijft liggen. Op die manier kun jij eindelijk een keer uitslapen.

Algemene slaaptips voor kinderen tijdens je vakantie

  • Hou rekening met warmte en licht: dat maakt het slapen een stuk moeilijker
  • Wees flexibel en probeer regels die thuis gelden een beetje meer los te laten
  • Heeft je kind een middagdutje nodig? Laat het dan in de schaduw/op een koel plekje slapen (een tent kan in de middag heel benauwd en onaangenaam zijn)
  • Door oververmoeidheid kan slapen juist een probleem worden. Beperk de indrukken of laat je kind een keertje een extra middagdutje doen
  • Een middagdutje is ideaal als je in de avond nog iets leuks wil doen met het gezin, op die manier is je kind uitgerust en voorkom je huilbuien
  • Doe niet al te moeilijk als je kind bij je wil slapen. Voor je kind is alles nieuw en dat kan behoorlijk eng en indrukwekkend zijn. Jij bent dan het enige dat vertrouwd is
  • Als je je baby in een kinderwagenbak laat slapen moet je geregeld de temperatuur checken
  • Is er sprake van tijdsverschil? Kijk dan altijd naar de Nederlandse tijd als je kind afwijkend gedrag vertoont, want vaak verklaart dat een deel van het gedrag (vermoeidheid, honger enz)
  • Een hangmat is heerlijk om in te slapen, zeker tijdens een middagdutje, buiten in de schaduw

 

Heb jij nog aanvullende tips om je kind goed te laten slapen op vakantie?

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelAlles wat je moet weten over het RS-virus
Volgend artikelHelp, mijn kind heeft een bloedneus wat te doen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in