gefeliciTAART.nl - Black Friday

Heb je een lange autorit voor de boeg? Zorg dan voor optimaal vermaak in de auto. Geen idee hoe je dat moet doen? Zo houd je de kinderen bezig in de auto.

 

Vakantietijd is voor velen tijd om een lange autorit te maken

Het is weer zomer en dat betekend dat veel mensen met hun gezin op vakantie gaan. In veel gevallen wordt voor de auto als vervoersmiddel gekozen. Een autorit met kinderen kan echter een hele uitdaging zijn. Want hoe voorkom je dat je kinderen zich vervelen en uit pure verveling elkaar in de haren vliegen? Hieronder vind je een aantal tips om een autovakantie met kinderen te overleven.

 

Zo houd je kinderen bezig in de auto

Onderstaande tips zijn geschikt voor kinderen tot een jaar of 12. Reis je met een peuter? Lees dan ook mijn tips voor een autovakantie met een peuter die echt werken

1. Bouw je auto om tot bioscoop

Koop een dvd speler voor de auto met twee schermen . Zorg ervoor dat de ramen aan de zijkant (achterkant) afgedekt zijn. Hierdoor is het niet alleen aangenamer in de auto, de kinderen zien ook wat er op het scherm gebeurd. Zorg van tevoren voor een aantal films waarvan je weet dat je kinderen die nog niet kennen of  dat ze de film graag nog een keer willen zien.

 

2. Houd een schatkist achter de hand

Kinderen zijn dol op verrassingen en een lange saaie autorit wordt direct leuker als moeder (of vader) een mooie schatkist achter de hand heeft. De schatkist kan als beloning geopend worden na een bepaalde afstand. Of als beloning als de kinderen zichzelf een bepaalde tijd vermaakt hebben. Maak vooraf afspraken wanneer de schatkist opengaat. In de schatkist kun je speelgoed voor in de auto of andere kleine cadeautjes verstoppen. Wat lekkers hoort er natuurlijk ook bij.

 

3. Vermaak in de auto met een audiobook

Soms wil je gewoon even rust hebben tijdens het autorijden. Dan kan een audiobook voor kinderen uitkomst bieden. Zet de kinderen een hoofdtelefoon geschikt voor hun leeftijd op, zet een leuk boek op en laat ze genieten van het voorlezen. Dat is ook nog eens heel goed voor de fantasie van de kinderen. Je kunt ze daarna eventueel vragen om een tekening van het verhaal dat ze hebben gehoord te maken.

 

4. Download verschillende apps

Natuurlijk wil je niet dat je kinderen de hele tijd met hun telefoon op de achterbank zitten. Maar zo nu en dan kan de telefoon wel handig van pas komen. Installeer bij voorbaat een paar nieuwe apps op de telefoon waarmee je kinderen zich een tijd kunnen vermaken. Dat hoeven trouwens niet alleen maar spelletjes te zijn. Je kunt ook gerust leerzame apps installeren.

 

5. Snacken wordt een activiteit

Je kunt de zakjes chips gewoon aan de kinderen geven, maar je kunt er ook een echte activiteit van maken. Laat ze bijvoorbeeld de snack ‘verdienen’ door een spelletje ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ te spelen. Of laat ze plaatsnamen opnoemen met bepaalde letters. Of laat ze een tekening maken. Je kunt het nog gekker maken: maak van chips een ketting die ze om moeten doen en zo moeten proberen te eten. Of hang een koekje aan een touwtje en laat ze het koekje pakken met hun mond zonder hun handen te gebruiken.

6. Auto bingo

Een leuk spelletje in de auto met kinderen is autobingo. Maak de kaarten vooraf en haal deze tevoorschijn als de verveling begint toe te slaan. Een beloning in het vooruitzicht stellen helpt zeker om het spel interessant te houden. Enkele ideeën die je voor de bingo kunt gebruiken: een bepaalde kleur auto, een bepaalde stad of een bepaald punt langs de weg (zorg dat je van te voren een beetje op de hoogte bent van de route en alles wat je onderweg tegen zou kunnen komen)

 

7. Karaoke met het hele gezin

Waarschuwing vooraf: dit is vooral een tip voor reizen met kleine kinderen. Tieners zullen deze tip waarschijnlijk niet zo waarderen. Als je onderweg bent kun je leuke muziek opzetten. Nog leuker wordt het als het hele gezin meezingt en meespeelt. Misschien heb je een kinderkeyboard, een kindergitaar of iets waarop gedrumd kan worden. Een microfoon (of een lepel die als microfoon functioneert) en verder heel veel lol. Zing uit volle borst mee met de leukste (kinder)liedjes. Een beetje schudden en dansen op de stoelen kan ook geen kwaad.

 

8. Plan pauzes op voorhand

Het is goed om pauzes op voorhand in te plannen. Dan kun je de kinderen ook gericht zeggen: over zoveel minuten stoppen we. Of rond die tijd gaan we eten. Gebruik de pauzes wijs: laat de kinderen flink rennen en zich uitleven. Een potje tikkertje spelen is zeker aan te raden. Nog beter: plan de pauzes in in de buurt van een speeltuin of een McDonald’s met speelruimte zodat ze even helemaal uit kunnen razen.

 

9. Speel spelletjes met de kinderen

Niet alleen autobingo is een leuk spelletje of ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Je kunt ook spelletjes doen als: ‘Wie ziet als eerste… (een rode auto, een chauffeur met zonnebril op, een auto met daarin 1 kind…). Met wat oudere kinderen kunnen je het spelletje: ‘Wie als eerste lacht heeft verloren’ spelen. Of laat de kinderen om de beurt uit een boek voorlezen.

 

10. Neem reisspelletjes mee

Naast online spelletjes en spelletjes waar je niets voor nodig hebt, heb je ook nog echte gezelschapsspelletjes in handig formaat voor onderweg. Deze spelletjes kosten meestal maar een paar euro, maar staan garant voor een aantal uren veel speelplezier.

Hoe vermaak jij de kinderen tijdens een lange autorit? Laat het me weten.

Zo houd je de kinderen bezig in de auto 1

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelUittip zomervakantie Duisburg Zoo
Volgend artikel8 Tips voor een onvergetelijke en relaxte zomer voor het hele gezin

7 REACTIES

 1. Ik ‘vermaak’ de kinderen door ze te betekken bij de reis.

  * Ik druk de kaart en reisroute af en vermeld de grote steden waar we langs rijden. Zo krijgen ze gevoel bij kaartlezen en richtingsgevoel en geduld. Ze zien namenlijk hoeveel plaatsen er mog komen.
  * Ik maak quizvragen over de route. Bijv wat eten ze in frankrijk? Wat is de hoofstad van Belgie. Welke rivier stroomt door parijs? Waar staat parijs om bekend. Welke landen grenzen aan Frankrijk. Wat is de hoogste berg van frankrijk. De hele rit krikgen ze de tikd om ze te beantwoorden en op te schrijven op het quizformulier. Aan het einde wacht een prijs.
  * we spelen verstoppertje in gedachten in ons huis en je moet raden waar ik zit.. onder de pingpongtafel in de garage bijvoorbeeld.
  * Ze krijgen een vakantietas met dopper, rauwkost in een doosje, wat snoepjes, een schrijfboekje en pen, hun zonnebril met pet en een ISPY spel toen ze kleiner waren. Een fleecekleedje doet het ook goed.
  Fijne vakantie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in