Ga terug
Recept spinnen muffins chocolade cupcakes

Recept spinnen muffins chocolade cupcakes

Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Nagerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

Met onderstaand recept maak je 12 muffins. Heb je meer nodig? Verdubbel of verdrievoudig dan de ingrediënten

    Chocolade muffins

    • 100 gr Boter
    • 50 gr Chocolade puur
    • 130 gr Suiker
    • 2 Eieren
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 1 snufje Zout
    • 180 gr Bloem gezeefd
    • 3 eetlepels Cacaopoeder gezeefd
    • 100 ml Melk

    Voor de toppping

    • 120 gr Hagelslag puur
    • 200 gr Chocolade puur
    • 24 Smarties kleinste formaat

    Voor de spinnenpoten

    • 96 st Choco sticks
    • 100 gr Chocolade puur of melk

    Instructies
     

    Zo maak je de chocolade muffins

    • Verwarm de oven voor op 180°C als je een heteluchtoven hebt. Maak je gebruik van boven en onderwarmte? Zet de oven dan op 200°C.
    • Zet het bakblik klaar en doe er alvast de papieren cupcake vormpjes in
    • Meng de afgewogen bloem, bakpoeder, cacao en zout en doe het in een aparte kom. Even met een lepel doorroeren en opzij zetten
    • Smelt de chocolade au bain marie of met korte intervallen in de magnetron. Let op: in de magnetron kan het heel snel gaan, dus doe echt heel rustig aan
    • Zet de gesmolten chocolade even apart, deze kun je pas gebruiken als deze lauw warm is geworden!
    • Als de chocolade lauw is kun je deze samen met de suiker tot een luchtige massa mixen. Mix zeker 3 minuten tot je een ietwat luchtige massa hebt. Let op: vergelijk dit niet met de massa die je krijgt als je ei met suiker mixt, want dit is heel anders
    • Voeg hierna de eieren één voor één toe. Wacht met het toevoegen van het volgende ei tot het eerste ei volledig op is genomen
    • Nu kun je het bloemmengsel en de melk afwisselend toevoegen, terwijl je blijft mixen. Doe dit wel op een lage stand, anders vliegt alles om je oren 😊
    • Zet nu het bakblik met de lege papieren vormpjes in de oven
    • Mix het deeg nog 3 minuten op de hoogste stand
    • Haal het bakblik uit de oven en verdeel het deeg over de cupcake vormpjes. Je vult de vormpjes ongeveer voor ¾ met deeg
    • Zet de muffins in de oven en bak in circa 20 minuten gaar. Controleer tussendoor of de muffins gaar zijn, want de baktijd kan per oven verschillen
    • Haal de muffins uit de oven, laat 10 minuten afkoelen in het bakblik en zet ze daarna op een rooster om verder af te koelen

    Spinnen poten maken

    • Dit is een best wel lastig karweitje, maar als je de slag te pakken hebt lukt het wel. Ik gebruikte chocosticks met aan de voorkant een klein deel dat niet bedekt was met chocolade. Dat heb ik om te beginnen verwijderd met een scherp mes. Het restant heb ik op 2/3 gesneden. Je hebt dus 2 delen: een klein 1/3 deel en een groter 2/3 deel
    • Smelt de chocolade voor de spinnenpoten en zet het pannetjes even opzij
    • Leg een vel bakpapier klaar en een mes
    • Het is de bedoeling dat je de twee delen chocoladesticks met elkaar verbindt in een hoek. Let hierbij op dat het kortere deel in de muffin gestoken wordt, het andere deel niet.
    • Doe een beetje gesmolten, maar niet meer al te hete chocolade op het snijvlak van de chocosticks en verbindt deze met elkaar. Omdat beelden meer zeggen dan woorden: kijk even goed naar de foto hieronder.
      Recept spinnen muffins chocolade cupcakes spinnenpoten maken
    • Maak zo alle poten en laat goed uitharden
    • Je kunt de poten voorzichtig losmaken door er met een mes onder te gaan. Mocht een poot toch breken? Geen nood! Gewoon weer aanstippen met gesmolten chocolade en je fixed het probleem zo

    Muffin topping

    • Voor die karweitje kunnen de kinderen perfect helpen. Het kan wat geklier geven, maar dat is niet erg, want chocolade aan de vingers lik je gewoon af 😉
    • Smelt de chocolade voor de muffin topping au bain marie in een diepe kom
    • Zet in een andere (diepe) kom de hagelslag klaar
    • Nu kun je de muffins in de gesmolten chocolade dompelen, zodat de complete bovenkant van de muffins bedekt is met chocola
    • Vervolgens de muffin in de hagelslag dompelen
    • Laat het geheel even drogen
    • Nu kun je de spinnenpoten voorzichtig in de spin steken. Aan elke kant komen 4 poten. Houd wat gesmolten chocolade achter de hand, mocht er tijdens het plaatsen iets mis gaan kun je de poot zo repareren
    • Tot slot doe je een klein druppeltje chocolade op twee mini Smarties die je als ogen op de spin plaatst. Nog een klein druppeltje (met behulp van een tandenstoker) als pupil en je spin is klaar
    Trefwoord Chocolade, Cupcake, traktatie, Verjaardag